Farmaci

nën202020

Miratohet në Evropë dapagliflozina për trajtimin e insuficiencës kardiake

Dapagliflozina është i pari nga frenuesit Sglt2 që miratohet në Bashkimin Evropian si një terapi për insuficiencën kronike simptomatike të zemrës me fraksion të reduktuar të nxjerrjes (HFREF) te pacientët e rritur me dhe pa diabet të tipit 2 (DMT2). Sëmundja prek rreth 64 milionë njerëz në të gjithë botën, 15 milionë në Evropë dhe 6 milionë në Shtetet e Bashkuara, gjysma e të cilëve kanë HFREF.

Miratimi i Komisionit Evropian bazohet në rezultatet pozitive të studimit të Fazës III DAPA-HF botuar në "New England Journal of Medicine" dhe pason rekomandimin për aprovim nga Komiteti i Barnave për Përdorim Njerëzor në EMA. DAPA-HF është pjesë e DapaCare, program i eksperimentimit klinik që vlerëson potencialin kardiovaskular dhe përfitimin renal të dapagliflozinës. Programi ka eksploruar gjithashtu trajtimin e pacientëve të prekur nga sëmundja renale kronike (CKD) në fazën III të studimit DAPA-CKD. Përveç kësaj, dapagliflozina po analizohet në fazën III të studimit DELIVER te pacientët e prekur nga insuficienca kardiake dhe fraksion të ruajtur të nxjerrjes (HFpEF), të dhënat e të cilit parashikohet të dalin në gjysmën e dytë të 2021.

"Indikacioni i ri është një pikë kthese epokale në trajtimin e pacientëve me insuficiencën kardiake. Dapagliflozina, prodhuar nga Astra Zeneca, është bari i parë i një klase të re barnash për trajtimin e insuficiencës kardiake, që ka treguar se është në gjendje të përmirësojë simptomat dhe të reduktojë shtrimet në spital dhe vdekshmërinë kardiovaskulare e të përgjithshme në një studim të madh që përfshin 4,744 pacientë me insuficiencë kardiake. Efikasiteti dhe profili i shkëlqyer i sigurisë e bëjnë këtë molekulë një standard të ri për kujdesin e pacientëve që vuajnë nga insuficienca kardiake me funksion të reduktuar sistolik", shpjegon Marco Metra, profesor i kardiologjisë në Universitetin e Breshas dhe drejtor i Njësisë Operative të Kardiologjisë në spitalet civile. Dapagliflozina është miratuar tashmë në Shtetet e Bashkuara për trajtimin e pacientëve me insuficiencë kardiake me fraksion të ulët të nxjerrjes (HFREF) dhe aktualisht është në fazë miratimi nga agjencitë në disa vende.

 

NEJM 2019. Doi: 10.1056/NEJMoa1911303
http://doi.org//10.1056/NEJMoa1911303


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC