Farmaci

nën102020

Covid-19. Sartanet dhe inhibitorët ACE nuk e shtojnë rrezikun te pacientët

Te pacientët e trajtuar me inhibitorë ACE ose sartane, nuk shtohet as ashpërsia dhe as rreziku i vdekjes nga infeksioni Sars-CoV-2, sipas një studimi në "Vascular Pharmacology" në të cilën morën pjesë 33 qendra italiane të Bashkëpunimit CORIST (Covid-19 Risk and Treatments), të koordinuara nga Irccs Neuromed dhe Pozzilli (IS). Këto të dhëna ndihmojnë në sqarimin e një dyshimi që u shfaq në periudhën e hershme të pandemisë: Sars-CoV-2 depërton në qeliza duke përdorur receptorin ACE2, pjesë e sistemit reninë-angiotensinë-aldosteron, i cili rregullon funksionet vaskulare dhe kardiake. Meqenëse inhibitorët ACE dhe ARB veprojnë në këtë receptor duke shkaktuar një rritje të sipërfaqes qelizore, frika ishte se kjo mund të përkeqësonte infeksionin.

"Këto rezultate, nga ana tjetër, sqarojnë se terapitë me inhibitorët ACE dhe me ARB nuk përkeqësojnë infeksionin nga coronavirusi dhe për këtë arsye nuk duhet të pezullohen", thotë Augusto Di Castelnuovo, epidemiolog në Neuromed, duke shpjeguar se në studim morën pjesë 4069 pacientë, gjysma e të cilëve me hipertension, të shtruar për Covid-19 në qendrat e Bashkëpunimit CORIST. Nga ndjekja ka dalë se rrjedha klinike e atyre që janë në terapi me një nga dy barnat nuk ishte më e keqe sesa ata që nuk trajtoheshin. "Në Neuromed, si pjesë e punës së botuar në "Vascular Pharmacology", ne kemi kryer edhe një metaanalizë të 19 studimeve ndërkombëtare për një numër të përgjithshëm prej mbi 29,000 pacientësh të prekur nga Covid-19. Rezultatet konfirmojnë mungesën e çdo shtimi në rrezikun e përkeqësimit tek ata që përdorin sartane ose inhibitorë ACE", shton Simona Costanzo, studiuese në Neuromed.

Licia Iacoviello, drejtoreshë e Departamentit të Epidemiologjisë dhe Parandalimit në Neuromed, komenton: "CORIST-i tani është një mjet i rëndësishëm për analizimin e pandemisë në jetën reale: qendra të mëdha dhe të vogla në rajone të ndryshme lejojnë ndjekjen e fenomenit Covid-19 dhe perspektivat e tij në rutinën e përditshme të spitaleve dhe në vendimet e mjekëve".


Vascular Pharmacology 2020. Doi: 10.1016/j.vph.2020.106805
https://doi.org/10.1016/j.vph.2020.106805


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC