Farmaci

nën22020

Covid-19. Cefiderokoli është efektiv në infeksionet sekondare gramnegative

Sipas një studimi të botuar në "Clinical Infectious Diseases", antibiotiku i ri cefiderokol ka treguar efikasitet në botën reale në trajtimin e infeksioneve nga baktere gramnegative rezistente ndaj karbapenemeve, te pacientët shumë të komprometuar, në rrezik të lartë për vdekje, të shtruar në terapinë intensive. Cefiderokoli, i aprovuar nga Agjencia Evropiane e Barnave (EMA) në prill të këtij viti dhe në pritje të aprovimit nga AIFA, është një cefalosporinë siderofore që përdor sistemin e përthithjes së hekurit të baktereve për të anashkaluar mekanizmat e rezistencës së mikroorganizmave gramnegative.

Rezultati i këtij studimi është shumë i rëndësishëm jo vetëm për shkak të nevojës për armë të reja që mund të luftojnë rezistencën ndaj antibiotikëve, por edhe për trajtimin e infeksioneve dytësore nga bakteret gramnegative te pacientët me Covid-19, të cilat janë të vështira për t'u menaxhuar, për shkak të profilit më të madh të brishtësisë. "Pandemia ka nxjerrë në pah me forcë ashpërsinë e krizës së antibiotikëve, pasi popullata e pacientëve të prekur nga Covid-19 ka treguar një ndjeshmëri më të madhe ndaj infeksioneve dytësore bakteriale, të cilat kanë përkeqësuar panoramën klinike", ka shpjeguar Marco Falcone, nga Universiteti i Pizës, autori kryesor i studimit. Ekspertët zbuluan se terapia me ventilim mekanik favorizonte zhvillimin e infeksioneve bakteriale të shkaktuara nga mikroorganizmat gramnegativë shumë rezistentë, duke përfshirë Acinetobacter baumannii dhe cefiderokoli ka mundur të anashkalojë mekanizmat e rezistencës.

Studiuesit studiuan 10 pacientë me sëmundje kritike me moshë mesatare 75 vjeç, nga të cilët pesë kishin pneumoni Covid-19, katër kishin djegie dhe një kishte perforim të kolonit, të gjithë u trajtuan në ICU me ventilim mekanik invaziv dhe dy në terapi zëvendësuese renale të vazhdueshme. Terapitë me antibiotikë të linjës së parë kanë dështuar dhe pacientët gjithashtu kanë zhvilluar toksicitet të lidhur me trajtimin. Studiuesit më pas ndërhynë me cefiderokolin në përdorim të dhembshëm. Trajtimi zgjati 14 ditë, me një sukses klinik 30-ditor prej 70% dhe mbijetesë, 90%. I vetmi pacient i vdekur vuante nga Covid-19.

 

Clinical Infectious Diseases 2020. Doi: 10.1093/cid/ciaa1410
https://doi.org/10.1093/cid/ciaa1410


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC