Farmaci

tet302020

Covid-19, vaksinat dhe barnat. AIFA bën një përmbledhje të standardeve terapeutike dhe kërkimeve

Ekzistojnë 6-7 vaksina anti-Covid-19 në fazë të përparuar të zhvillimit klinik, nga të cilat tre po ecin paralelisht dhe do të na japin të dhëna, në fund të vitit ose në muajt e parë të vitit të ardhshëm. Nga terapitë në përdorim, "nuk ka një qasje të vetme terapeutike, kjo varet nga fazat dhe ashpërsia e sëmundjes". Kështu ka thënë drejtori i përgjithshëm i AIFA-s Nicola Magrini, në një intervistë për Radio 24, në lidhje me barnat dhe vaksinat në studim dhe mbi standardet aktuale terapeutike për Covid-19.

Lidhur me terapitë në përdorim, "nuk ka një qasje të vetme terapeutike, shpjegoi ai. Kjo varet nga fazat dhe ashpërsia e sëmundjes. Në fazën e qëndrimit në shtëpi, gjëja më e mirë që duhet bërë është pritja vigjilente: të mos merren barna, të trajtohen vetëm simptomat e etheve (nëse temperatura tejkalon 38 °/38.5 °). Për pacientët e shtruar në spital, përveç oksigjenit, i cili mbetet një nga qasjet kryesore të terapisë, kortizoni dhe heparina përfaqësojnë një standard të ri të kujdesit për të gjitha rastet më të rënda".
Nga terapitë e tjera, "remdesiviri po ripozicionohet sepse, pas botimit të studimeve të mëtejshme, efikasiteti ishte më i ulët sesa pritej dhe duhej dhënë kryesisht në kombinim me kortizonin, kur ishte e nevojshme, ndërsa për hidroksiklorokinën, të dhënat janë shumë zhgënjyese dhe aktualisht nuk janë një mundësi terapeutike. Për plazmën hiperimune, rezultatet e disa studimeve dhe të dhënat nga SHBA-ja nuk janë bindëse. Në Itali po zhvillohet një studim i rastësishëm që po i regjistron me më shumë shpejtësi pacientët dhe nëse shtohen edhe qendrat pjesëmarrëse, madhësia e studimit do të na lejojë të kemi të dhëna të dobishme për vlerësim brenda 2-3 muajve të ardhshëm. Gjithashtu, presim përgjigje nga studimet mbi antitrupat monoklonalë që janë një përmirësim i madh i kësaj terapie".

Zhvillimi i vaksinave anti-Covid, shpjegoi ai, "është një proces jashtëzakonisht i përshpejtuar, por ne nuk mund t'i kapërcejmë hapat themelorë, që janë fillimisht verifikimi i sigurisë dhe më pas i efektivitetit. Kur vaksina të jetë në dispozicion, do të na presë një sfidë e madhe organizative, sepse vaksinat do të administrohen në një popullatë që zakonisht nuk e vaksinojmë, pra, në popullatën e rritur, e cila në Itali përbëhet nga 40 milionë njerëz" .

"Për vaksinimin kundër gripit sezonal, tha drejtori i AIFA-s, shpresoj që të mos hasim problemin e mungesës së vaksinave. Sidoqoftë, nëse do të ndodhte kështu, kjo do të ishte shenja e një pranimi të paparë më parë nga popullata: kjo do të thoshte se do të kishim vaksinuar gati dy herë më shumë sesa në vitet e mëparshme. Sidoqoftë, besoj se, falë masave shumë të rrepta që po vëzhgojmë të gjithë: distancimi fizik, përdorimi i maskave dhe larja e duarve, transmetimi i virusit të gripit do të ngadalësohet shumë, siç ndodhi në hemisferën jugore".


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC