Farmaci

tet192020

Karcinoma ovarike e avancuar Brca +: olaparibi vonon përparimin

AstraZeneca dhe Msd kanë paraqitur të dhënat pesëvjeçare të studimit SOLO-1, të fazës III, me përzgjedhje rastësore, dyfish i verbër, i kontrolluar me placebo. Rezultatet tregojnë një avantazh  të mbijetesës afatgjatë pa përparim (PFS) prej më shumë se 4,5 vjetësh për olaparibin kundrejt placebos në trajtimin mirëmbajtës të linjës së parë, te pacientet me karcinomë ovarike të avancuar të Brca-mutuar (Brcam) të sapodiagnostikuar, në përgjigje të plotë ose të pjesshme, pas kimioterapisë me bazë platini.

"Rezultatet e Studimit SOLO-1 që përfaqësojnë ndjekjen më të gjatë për çdo frenues PARP të linjës së parë, konfirmojnë efikasitetin e olaparibit si i vetmi frenues PARP që ka treguar deri më sot një avantazh të rëndësishëm me një ndjekje 5-vjeçare për trajtimin e linjës së parë të pacienteve me kancer ovarik, që paraqesin një mutacion të gjeneve Brca1 dhe Brca2", komenton Nicoletta Colombo, profesore e asociuar e Obstetrikës-Gjinekologjisë në Universitetin Milano-Bicocca dhe drejtore e programit të onkologjisë gjinekologjike në Institutin Evropian të Onkologjisë.

Kanceri ovarik është shkaku i tetë më i zakonshëm i vdekjes nga kanceri te gratë në të gjithë botën, me 185,000 vdekje në nivel global. Rreth 22% e pacienteve me kancer të vezoreve kanë një mutacion Brca1/2. Të dhënat e ndjekjes pesëvjeçare nga studimi SOLO-1 treguan se olaparibi zvogëlon me 67% (bazuar në një raport rreziku [Hr] prej 0.33) rrezikun e përparimit të sëmundjes ose vdekjes dhe rrit mbijetesën e lirë nga përparimi (PFS) në një mesatare prej 56.0 muajsh, krahasuar me 13.8 muaj për placebon. Në pesë vjet, 48.3% e pacientëve të trajtuar me olaparib mbetën pa progresion të sëmundjes krahasuar me 20.5% për placebon. Kohëzgjatja mesatare e trajtimit me olaparib ishte 24.6 muaj, krahasuar me 13.9 muaj me placebo. Sandro Pignata, drejtor i departamentit të Onkologjisë Mjekësore Uro-Gjinekologjike të Institutit të Tumoreve Pascale në Napoli shpjegon: "Rezultatet e studimit SOLO-1 konfirmojnë edhe një herë thelbin e testit BRCA edhe në terma parashikues, përveçse parandalues".


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC