Farmaci

gus42020

Ndërveprimet e barnave në epokën e Covid-19. Një vështrim mbi terapinë antikoagulante

Parashiko, parandalo dhe propozo. Këto janë tre fjalët kyçe në trajtimin e pacientit të trajtuar me antikoagulantë, të prekur nga Covid-19, shpjegon profesor Alberto Corsini, drejtor i Departamentit të Shkencave Farmakologjike dhe Biomolekulare të Universitetit të Milanos, në një videointervistë me Doctor33. "Për pacientin Covid, në fazë akute, komplikimet tromboembolike janë një element kritik dhe për këtë arsye, shpesh kërkohet terapi antikoagulante, por është e rëndësishme të shmangen komplikacionet për shkak të ndërveprimit me barna të tjera".

Në analizën e tij, Corsini shqyrton katër antikoagulantë të rinj të drejtpërdrejtë (apixaban, rivaroxaban, edoxaban, dabigatran etexilate). "Është e rëndësishme të kuptohet se mund të parandalohet problemi i komplikacioneve tromboembolike te pacienti Covid në fazën akute; ato të përmendura janë molekula të bashkuara nga një transportues në nivel intestinal, i cili modulon sasinë e barit që përthithet, një mekanizëm i zakonshëm për molekula të ndryshme. Nëse, së bashku me antikoagulantët që tashmë janë marrë nga pacientët, përdoren barna që mund të ndërveprojnë, siç është një antiviral për të luftuar Covidin, pacienti rrezikon të pësojë hemorragji". Përballë të dhënave për molekula të ndryshme, Corsini tregon se, përkundrazi, në të gjitha situatat "asnjë ndërveprim nuk ndodh me heparinën".

Një shembull praktik i ndërveprimit me barnat antivirale raportohet nga Corsini: "Në fund të muajit prill, u botua në Itali një studim i kryer në spitalin e Kremonës i cili tregon një sërë pacientësh Covid te të cilët është ruajtur trajtimi me bazë antikoagulantët e drejtpërdrejtë: në këto kushte, pas fillimit të terapisë antivirale, ndodh një bashkëadministrim. Është vërejtur që përqendrimet plazmatike të antikoagulantëve rriten mesatarisht deri në gjashtë herë. Pra, bashkëveprimi shkakton një gjendje të rëndësishme kritike: mbajtja e këtyre barnave shkakton një rritje të përqendrimeve plazmatike, me një rrezik të lartë komplikacionesh hemorragjike". Në studimin e tij, Corsini shqyrton gjithashtu molekula të tjera të përdorura në terapinë anti-Covid, të tilla si klorokina ose hidroksilklorokina ose antitrupi monoklonal tocilizumab.
"Mesazhi i rëndësishëm është se është kuptuar që problemi i bashkëveprimit të molekulave ndodh në bazë kinetike; është thelbësore të nënvizohet se ne tani mund ta paraprijmë, ta parashikojmë e ta parandalojmë atë dhe të propozojmë zgjidhje, veçanërisht në fazën akute të pacientit Covid, i cili duhet të mjekohet me antiviral".


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC