Farmaci

maj252020

Një flavonoid natyral mund të jetë arma e duhur për të sulmuar coronavirusin

Sipas një artikulli të botuar në "Frontiers in Microbiology", naringenina, një përbërje flavonoide natyrale, e pranishme për shembull tek agrumet dhe domatet, mund të ndikojë në aktivitetin viral të Sars-CoV-2, duke bllokuar kanalet endo-lizozomike me dy pore (TPC) . "Roli i luajtur nga kjo familje strukturash në infeksionin viral dhe mundësia e bllokimit të virusit të rrugës ndërqelizore përmes frenimit të kanaleve, janë arsye të forta për hetime të mëtejshme. Analiza e tërthortë e të dhënave të publikuara, modeleve dhe qasjeve eksperimentale siguron prova direkte dhe indirekte për të mbështetur pretendimin tonë", shpjegon Antonio Filippini (Universiteti Sapienza, Romë), autori kryesor i studimit.

Punët e mëparshme, në fakt, kanë treguar se kanali TPC2 është i nevojshëm për lëshimin e gjenomit viral të Ebolës në qelizën pritëse dhe se frenuesit e TPC2, siç është tetrandrina, kanë qenë në gjendje ta bllokojnë virusin dhe të parandalojnë infeksionin in vitro dhe në modelet shtazore. Është vënë re gjithashtu se frenuesit farmakologjikë të TPC2 kanë zvogëluar trafikun ndërqelizor të Mers-CoV përmes sistemit endo-lizozomik në një virion artificial.

Aktiviteti i kanaleve njerëzore TPC mund të pengohet nga naringenina dhe sipas autorëve, kjo përbërje mund të studiohet si një armë e mundshme dhe e sigurt. Bëhet fjalë për një molekulë hidrofobike, e pranishme në dietë dhe me toksicitet të ulët, që është në gjendje të kalojë membranat biologjike dhe të arrijë në ndarjet ndërqelizore ku ndodhen TPC-të. Naringenina ka treguar se mund të zvogëlojë me 80% sekretimin e virusit të hepatitit C dhe ka shfaqur aftësi interesante për të penguar replikimin dhe infeksionin viral të gripit A, dengues dhe Zikës. Është raportuar gjithashtu efekti antiviral i disa flavonoideve dhe në veçanti i naringeninës, i cili ndodh përmes bllokimit të aktivitetit të proteinazës virale në modele të ndryshme eksperimentale. Për më tepër, kompleksi ka treguar se përmirëson inflamacionin akut duke shtypur prodhimin e citokinave inflamatore dhe fibrozën pulmonare. Ekspertët tregojnë se pikërisht në periudhën në të cilën studimi i tyre po rishikohej, grupet e tjera të punës konfirmuan se kanali TPC2 është një aktor kryesor për hyrjen e Sars-CoV-2 në qeliza.
"Këto konsiderata ofrojnë një perspektivë për TPC-të si objektiva molekularë specifikë dhe mbështesin rolin e naringeninës si një bllokues farmakologjik i infektueshmërisë së Sars-CoV-2", përfundojnë autorët.


Front Microbiol 2020. Doi: 10.3389/fmicb.2020.00970
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2020.00970/full


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC