Farmaci

tet232018

Gripi. Krahasohen barnat që do të bëjnë menaxhimin e komplikacioneve

Një studim i paraqitur në IDWeek 2018 ka treguar se një bar i ri eksperimental, baloxavir marboxil, i zhvilluar nga Roche, në bashkëpunim me Shionogi & Co., është i sigurt dhe efikas te pacientët me faktorë rreziku për komplikacione të gripit. "Për pacientët me rrezik të lartë komplikacionesh, shërimi ka qenë më i shpejtë, krahasuar me placebon dhe rreziku i sekeleve ka rezultuar më i ulët. Bari është toleruar mirë dhe ka funksionuar më mirë se oseltamiviri në shkurtimin e kohëzgjatjes së përhapjes së virusit dhe në kohën e zgjidhjes së sëmundjes nga gripi B. Gjithashtu, merret një herë në ditë, ndryshe nga oseltamiviri që duhet marrë dy herë në ditë", shpjegon Michael Ison (Shkolla e Mjekësisë në Çikago), që ka udhëhequr grupin e punës. Kërkuesit kanë përzgjedhur në mënyrë rastësore 1.163 pacientë për të marrë një dozë të vetme ditore orale baloxavir marboxil (40 ose 80 mg, sipas peshës trupore), ose oseltamivir 75 mg dy herë në ditë për 5 ditë, ose placebo.

Endpointi kryesor ishte koha kur simptomat e gripit u përmirësuan. Ndër pacientët në studim, 47.9% ishin të prekur nga nëntipi H3N2 i virusit të gripit A dhe 6.9% nga nëntipi H1N1, ndërsa 41.6% u prekën nga gripi B. Faktorët më të zakonshëm të rrezikut në këtë grup ishin astma dhe sëmundja kronike e mushkërive (39.2%) dhe mosha 65 ose më shumë vjeç (27.4%). Koha mesatare për të përmirësuar simptomat e gripit ishte afërsisht një ditë më pak me balboxavir marboxil sesa me placebo (73.2 kundrejt 102.3 orëve) dhe koha e nevojshme për përmirësim ishte më e shkurtër edhe krahasuar me oseltamivirin (81.0 orë). Koha mesatare e shpërndarjes virale ishte më e shkurtër me balboxavir marboxil sesa me oseltamivir ose placebo (48, kundrejt 96 orë).

Përfundimisht, endpointi sekondar relativ: përdorimi i antibiotikëve sistemikë ishte dukshëm më i ulët me balboxavir marboxil, krahasuar me placebon (3.4% kundrejt 7.5%), ashtu si edhe shkalla e komplikimeve e lidhur me gripin (2.8 % në krahasim me 10.4%). Një vendim në mbështetje të miratimit të barit për përdorim në Shtetet e Bashkuara pritet deri në fund të vitit.

 

IDWeek 2018: Abstract LB16
https://www.idweek.org/


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC