Farmaci

tet32018

HIV-i dhe brezi i ri i antitrupave.
Gati, për qasjen novatore ndaj virusit.

Një brez i ri antitrupash me fuqi të madhe neutralizuese mund të jetë bazë për një qasje novatore në trajtimin e infeksionit nga HIV-i. Ky është rezultati i punës së një grupi kërkimor të përbërë nga hulumtuesit e Spitalit Universitar të Këlnit dhe Qendra Gjermane për Kërkimin e Infeksioneve (DZIF), në bashkëpunim me kolegët e Universitetit Rockefeller të Nju Jorkut, në dy botime mbi Mjekësinë Natyrore dhe Natyrore.

"Rezultatet e këtij studimi klinik nxjerrin në pah potencialin e kombinimeve të antitrupave për ta mbajtur HIV-in nën një kontroll afatgjatë", thotë Henning Grüll (Spitali Universitar i Këlnit), i cili mori pjesë në të dyja botimet. Për shkak të zhvillimit të shpejtë të rezistencës virale ndaj agjentëve individualë, barnat antiretrovirale duhet të administrohen në kombinim dhe kërkojnë dozim ditor gjatë gjithë jetës.

Krahasuar me medikamentet antiretrovirale, antitrupat gjerësisht neutralizues kanë një jetë më të gjatë dhe mund të synojnë direkt virusin. Në dy studime të mëparshme klinike të këtyre antitrupave, 3BNC117 e 10-1074, administruar të vetëm, ata janë toleruar mirë dhe kanë sjellë në ulje të konsiderueshme të ngarkesës virale, edhe pse administrimi i një antitrupi të vetëm ka patur vetëm efekte kalimtare mbi ngarkesën virale dhe ka qenë i lidhur me zhvillimin e rezistencës virale.

Në këtë studim, hulumtuesit kanë shqyrtuar administrimin e kombinimit të antitrupave 3BNC117 dhe 10-1074 në një total prej 30 individësh të infektuar me HIV. Infuzionet e antitrupave, të dhëna deri në tre herë për individ, u toleruan mirë nga të gjithë pjesëmarrësit e studimit. Në grupin e pjesëmarrësve të infektuar me HIV, që nuk kishin marrë barna antiretrovirale në fillim të studimit, kombinimi i antitrupave çoi në reduktime thelbësore të ngarkesës virale.

Në një grup të dytë, kombinimi i antitrupave iu dha individëve të cilët kishin ndërprerë trajtimin paraprak me barna të rregullta antiretrovirale. Ndërsa ky dështim zakonisht çon në një kthim të shpejtë të HIV-it në gjak, te shumë pjesëmarrës në studim, nuk është zbuluar asnjë viremi për disa muaj pas infuzionit të fundit të kombinimit të antitrupave.

 

Nature. 2018. doi: 10.1038/s41586-018-0531-2
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30258136

Nat Med. 2018 Sep 26. doi: 10.1038/s41591-018-0186-4
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30258217


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC