Farmaci

tet212016

Publikohen në Jama udhëzuesit e rinj për menaxhimin e akneve

tags: AKNET, Derma

Udhëzuesit e rinj për menaxhimin e Acne vulgaris janë realizuar nga një grup pune i Akademisë Amerikane të Dermatologjisë (AAD), që ka zhvilluar një rishikim sistemik të literaturës aktuale duke ngritur një sërë rekomandimesh klinike mbështetur në evidenca dhe në rastin e provave të padisponueshme, jo koherente e të pamjaftueshme, mbështetur në opinionin e ekspertëve.

"Suksesi  në menaxhimin e akneve varet nga vlerësimi i kujdesshëm i morfologjisë së tyre dhe zhvillimi i  një regjimi të përshtatshëm trajtimi", shpjegon Carly Roman nga Universiteti i Çikagos dhe autore e artikullit të publikuar në "Jama", e cila liston rekomandimet kryesore të AAD.

Retinoidet topike (komponenti thelbësor i terapisë topike për aknet) rekomandohen në monoterapi për aknet komedonike me antimikrobikë, për përdorim topik ose oral në pacientë me akne të përziera ose inflamatore. Peroksidi i benzoilit është një trajtim topik efikas i akneve.

Terapia antibiotike topike (klindamicina ose eritromicina) këshillohet vetëm në kombinim me peroksid benzoili. Terapia antibiotike sistemike rekomandohet për menaxhimin e akneve inflamatore të moderuara dhe të rënda rezistente ndaj trajtimeve topike. 

Përdorimi i antibiotikëve sistemikë duhet të kufizohet për një kohë sa më të shkurtër të mundshme, në përgjithësi 3 muaj.

Kontraceptivët oralë të kombinuar janë efikasë në trajtimin e akneve inflamatore te vajzat dhe gratë.

Isotretinoina orale rekomandohet për trajtimin e akneve nodulare të rënda, akneve të moderuara ose akneve që krijojnë shqetësim psiko-social.

 

Jama. 2016 Oct 4. doi: 10.1001/jama.2016.11842
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27701644


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC